Τμήμα Ηλεκτροσυγκολλήσεων/Αναγομώσεων
- Τμήμα συγκολλήσεων/ αναγομώσεων
- Τμήμα συναρμολόγησης / αποσυναρμολόγησης
Οι συγκολλήσεις ανήκουν στην κατηγορία των μόνιμων συνδέσεων ανάμεσα σε τεμάχια. Είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της τεχνολογίας, που συνδέει τις απλές μηχανουργικές τεχνικές λύσεις με τα πλέον ερευνητικά επιτεύγματα των θετικών επιστημών. Η σύνδεση των μεταλλικών τεμαχίων επιτυγχάνεται μέσω της θερμότητας και έχει στόχο το τελικό τεμάχιο να έχει την ίδια αντοχή με τα αρχικά κομμάτια. Η λίστα με τα αντικείμενα ή προϊόντα, που έχουν συγκολλητά μέρη είναι ατελείωτη και περιλαμβάνει από στοιχεία ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μέχρι πλοία, άξονες ,φτερωτές , μεταλλικά εξαρτήματα , βιομηχανικές κατασκευές κ.λ.π. Για την παραγωγή σύνθετων κατασκευών, οι συγκολλήσεις αντικατέστησαν την πολύ δαπανηρότερη χύτευση. Τα πλεονεκτήματα των συγκολλήσεων απέναντι στη χύτευση είναι: οικονομία στο υλικό, μικρότερο κόστος και πραγματοποίηση σύνθετων κατασκευών, που με τη χύτευση είναι αδύνατες ή πολύ δύσκολες.
Με τον τεχνικό όρο αναγόμωση επιφάνειας μετάλλου εννοούμε την αποκατάσταση φθαρμένης μεταλλικής επιφάνειας ή τμήματος ενός εξαρτήματος, για να ξαναδοθεί προς χρήση με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά που είχε . Αναγόμωση (γέμισμα) ενός φθαρμένου μεταλλικού εξαρτήματος γίνεται στις περιπτώσεις που :
- Το εξάρτημα δεν κυκλοφορεί πια στην αγορά, λόγω παλαιότητας του μηχανήματος στο οποίο ανήκει
- Η αντικατάσταση του φθαρμένου εξαρτήματος με καινούργιο έχει μεγάλο κόστος
- Κάποιο τμήμα ενός εξαρτήματος μηχανής έχει σπάσει
(π.χ. το δόντι ενός οδοντωτού τροχού ).
Η φθορά ενός μεταλλικού εξαρτήματος μπορεί να προέλθει από την αύξηση των τιμών των παραμέτρων λειτουργίας των στοιχείων μηχανών και συσκευών (μεγάλες φορτίσεις και ταχύτητες) που προξενεί την επιταχυνόμενη φθορά τους.
Η εφαρμογή της αναγόμωσης στα ελαττωματικά εξαρτήματα αποτελεί πηγή μεγάλης εξοικονόμησης υλικών και το μοχλό αύξησης της παραγωγής, επειδή, εξαιτίας της μικρής συχνότητας αλλαγής των ελαττωματικών εξαρτημάτων, που προέρχεται από τη φθορά, περιορίζεται ο χρόνος ακινησίας των μηχανών. Με τη χρησιμοποίηση της αναγόμωσης , αυξάνεται η απόδοση της διαδικασίας και μειώνεται η κατανάλωση πρόσθετων υλικών.